Fuar Çeşitleri Nelerdir?

Fuar çeşitleri beş farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bu nedenle size en uygun olanı seçmek için bu konuda bilgi sahibi olmalısınız.

Fuarlar ekonominin hareketlenmesinde ve firmaların ürünlerini / hizmetlerini tanıtmasında büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle fuar çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunmalı ve ona göre tercih yapılmalıdır.

Fuar Çeşitleri

Fuar çeşitlerini 5 farklı grupta toplamak mümkündür. Bunlar;

  • Tüketici Fuarları
  • Solo Fuarlar
  • Entegre Fuarlar
  • Dikey Fuarlar
  • Yatay Fuarlar

Tüketici Fuarları

Faur çeşitleri arasında bulunan tüketici fuarları, toplumun her kesimine açık olarak gerçekleşmektedir. Temel amacı tüketim mallarının sergilenmesi ve tüketiciye tanıtılmasıdır.

Tüketici fuarları genel tanıtım ve satış geliştirme açısından oldukça yararlı fuarlardır. Ziyaretçi oranının çoğunu yerel halk oluşturmaktadır. Belirli bir bölge ya da ülkeye dağıtım ağı bulunan firmaların ürünlerini tanıtması için bu fuarlar en iyi tercihtir.

Fuar Çeşitleri: Solo Fuarlar

Solo fuarlar, bir ülkenin başka bir ülkede organize ettiği fuarlardır. Bu fuarlar belli bir ülke tarafından tek başına organize edilmektedir. Yani tanıtım faaliyetleri belirli bir ülke tarafından üstlenilir.

Dikey Fuarlar

Fuar çeşitleri arasında bulunan dikey fuarlar İhtisas fuarları olarak da bilinmektedir. İhtisas fuarlarında, üretilen ürün ya da sergilenecek hizmete izin verilmektedir. Fuarın ziyaretçileri ise belirlenen sektörle ilgili hedef kitlelerden oluşur. 

İleri teknoloji tanıtımlarında, transferlerinde ve üretimlerinde, ticari ilişkilerin arttırılmasında ve özellikle pazar yapısı ile potansiyel müşteri konusunda bilgi akışı bu fuarlar ile sağlanmaktadır.

Dikey fuarlar kendi içinde kapsamlarına göre iki çeşide ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Küçük İhtisas Fuarları: Bu fuarlar küçük kapsamlı ticaret fuarlarıdır. Genellikle perakendecilere yönelik düzenlemelerle büyük ihtisas fuarlarına benzemektedir.
  • Büyük İhtisas Fuarları: Bu tip fuarlar yalnızca iş dünyasına yönelik olarak sektör ve pazar dilimi göz önüne alınarak gerçekleşmektedir. Ayrıca bu fuarlara katılan firmalar oldukça avantajlıdır. Çünkü büyük ihtisas fuarlarında şirketler hem fuarın düzenlenmiş olduğu ülkeden hem de farklı ülkelerden pek çok ithalatçı ve ihracatçı ile bağlantı kurma şansına sahiptirler. Aynı zamanda pazara yeni giren firmalar da acente ve distribütörlerin dikkatini çekme fırsatını yakalarlar.

Fuar çeşitleri arasında bulunan ihtisas fuarları endüstri ve pazar bölümüne göre de iki farklı kategoriye ayrılmaktadır.

  1. Pazar Bölümüne Göre İhtisaslaşma: Bu fuarlar perakendecilere yönelik düzenlenmektedir. Aynı zamanda perakende ticarete ait yenilikleri tanıtmak için iyi bir fırsat olarak ön plana çıkmaktadırlar.
  2. Endüstriye Göre İhtisaslaşma: Bu tip fuarlar endüstriye göre organize edilmektedir. Bu nedenle konuyla alakası olmayan bireylerin gelme ihtimali oldukça düşüktür. Aynı zamanda endüstriye göre ihtisaslaşma fuarları aracılığıyla acente ve distribütör bulmak daha kolay bir hal almaktadır.

Fuar Çeşitleri: Yatay Fuarlar

Yatay fuarlar genel fuarlar olarak da bilinmektedir. Bu tür fuarlarda, her türlü tüketim malı çeşitleriyle birlikte sergilenmektedir. Bu çeşitler mamul, yarı mamul ve hizmetten oluşmaktadır. Bu fuarların düzenlenme amacı ürün ve hizmet tanıtımının ardında satış yapılmasıdır.

Katılımcılara Göre Fuar Çeşitleri

Fuar çeşitleri beş farklı kategoride toplanmış durumdadır ancak fuarlar katılımcı çeşitlerine göre de isimlendirilmektedir. Bunlar;

Bölgesel Fuar: Bu fuarlar belirli bir coğrafi bölgede düzenlenmektedir. Ziyaretçileri ise o bölgenin halkından oluşur.

Ulusal Fuar: Bu fuarlar ise düzenlendiği ülkenin kuruluşlarının katılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla başka bir ülke kuruluşunun bu fuarlara katılmasına izin verilmez.

Uluslararası Fuarlar: Pek çok farklı ülkeden katılımcıyla gerçekleştirilen fuarlardır. Bu fuarlara katılan her firmanın kendi ülkesindeki ekonomik, kültürel, sosyal ve aynı zamanda teknolojik düzeylerini ortaya çıkararak uluslararası bir tanıtım stratejisi ortaya koyma imkanı bulunmaktadır.

Expo Organizasyonları: Expo kelimesinin anlamı uluslararası sergi şeklindedir. Expolar ise; düzenlendikleri ülke ve katılımcıların ürün/hizmet tanıtımı yapabildiği, vizyonların yansıtıldığı teknolojik gelişmelerin sergilendiği bir iletişim platformudur.

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.