Osman Beyazıt Genç ile Fuar Sektörüne Dair Röportaj

Geçtiğimiz günlerde Agora Turizm şirketinde Genel Müdürlük ve Messe Münih Türkiye Temsilcisi görevini başarıyla sürdüren Osman Beyazıt Genç ile fuar sektörü ve geleceği hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Fuar sektörü her zaman dinamik bir sektör olmasıyla ön plandadır. Fuar Sepeti olarak her zaman güncel haberler ve fuarlar hakkında bilgiler paylaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Agora Turizm şirketinde Genel Müdürlük ve Messe Münih Türkiye Temsilcisi görevini başarıyla sürdüren Osman Beyazıt Genç ile fuar sektörü ve geleceği hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar.

Osman Bey Merhaba. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, şirketimiz seneye 25. senesini dolduracak A grubu bir seyahat acentesidir ve yaklaşık 10 senedir fuar temsilciliği konusunda faaliyet göstermektedir.

Fuar seyahati, turizm sektörünün en önemli alanlarından biri. İstihdam, kültür, vizyon, iş birliği, network ve daha birçok faydada buluşan özel bir konumda. Fuarcılığın iş dünyasına ve turizme olan katkılarını biraz da sizden dinleyebilir miyiz?

Fuarcılık birçok sektöre dokunan ve çok sayıda paydaşı olan bir alandır. İçinde bulunduğumuz dönem iş dünyasının fuarcılığa ne denli ihtiyacı olduğunu bence çok açık ve net şekilde göstermektedir. Her ne kadar sayısız “sanal” veya “dijital” etkinlik yapılsa da, bunların hiçbirinin yüz yüze bir fuarda görüşmenin yerini alamadığı açıkça görülmektedir. Turizm açısından ise bu hareketler durduğunda en çok zarar gören kesim olarak MICE endüstrisi de etkileri derinden hissetmeye başlamıştır. Bir fuar organizasyonun çerçevesinde tüm turizm paydaşları yer almaktadır. Bu seyahatin hazırlık aşamasında başlar ve fuar bitiminde dönüş ile biter. Hizmetler ise, transport, konaklama, yeme-içme, gezi, alışveriş vb gibi bileşenlerden oluşmaktadır.


''Fuarlar Belirli Bir Kontrol Altında Tutulabildikleri İçin Kolaylıkla Planlama Yapılan Alanlardır''

Covid-19 salgını beraberinde birçok önlem ve güvenlik tedbirini de getirdi. Fuar alanlarında hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere bizleri hangi önlemler bekliyor? Fuar katılımcıları, katıldıkları fuarlarda bu önlemler eşliğinde nasıl hareket etmeli?

Fuarlar belirli bir kontrol altında tutulabildikleri için aslında kolaylıkla planlama yapılan alanlardır. Örneğin ziyaretçi sayısı ve akışı kolayca kontrol edilebilirler. Ayrıca fuar planlamasında stantların konumu ve aralarındaki mesafe ve koridor genişlikleri gibi konulara dikkat ederek azami güven sağlanabilir. İnsan sağlığı her şeyden önce geldiği için elbette maske zorunluluğu ve hijyen kuralları da çok önemlidir. Fuarlarda bu konular ile ilgili de ayrıntılı düzenlemeler yapılmaktadır. Katılımcıların mevcut kurallara hassasiyetle uymaları ve alınan önlemleri desteklemeleri gerekmektedir. Katılımcılar da örneğin stant planlamalarını bu tedbirleri dikkate alarak yapmalıdır.

Pandemi ile birlikte online fuarların sayısı çoğaldı. Farklı sektörlerden fuarlara çevrimiçi olarak katılım sağlayabildik. Dijitalleşme hayatımızın her alanında kendini bu dönemde çok daha fazla göstermişken sanal fuarların geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?

Kişisel görüşüm bu konuda çok net: fuarın “sanalı” olmaz, yapılan her ne ise, farklı bir şeydir. Tecrübe eden herkes ne kadar verimli olabildiğini bizzat yaşamıştır. Bu dönem için iyi bir çözüm ve alternatif olduğu da bir gerçektir. Ancak benim görüşüme göre zaten fuarların dijital etkinlikler ile desteklenmeleri konusu çok gecikmişti ve bu yolla hayatımıza girmiştir. Gelecekte de fuarların dijital yönleri önem kazanmaktadır ve var olacaktır. Ancak kişisel görüşmenin, yüz yüze konuşabilmenin ve bir dost kahvesi içmenin yerini alması mümkün değildir. Bu bence insanın doğasına aykırıdır.

''Almanya Birbirleriyle Asla Rekabet Etmeyen Fuarlar Ağı Oluşturmuştur''

Almanya hem iş seyahati hem de bireysel geziler için son yıllarda artan bir ilgiye sahip. Fuarcılık konusunda ise başı çeken ülkeler arasında. Almanya’yı bu kapsamda özel kılan neler var? Neden fuar katılımı için Almanya iyi bir lokasyon?

Almanya özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası itibaren fuarcılık sektörünü bir devlet politikası olarak yürütmektedir. İhracat şampiyonu olabilmek ve kalabilmek için, birbirleriyle asla rekabet etmeyen, fakat tüm Almanya’yı kapsayan bir fuarlar ağı oluşturmuştur. Yani fuarcılık Almanya’da özel sektörün değil, devletin kontrolünde işlemektedir. Tabii ki Alman şirketlerinin birçok sektörde öncü olması ve sermaye birikiminin üst düzeyde olması da önemli etkenlerdir. Bazı istisnalar hariç Dünya lider fuarlarının tamamına yakını Almanya’dadır. 


Seyahat yasakları, uçuş iptalleri ve vize ertelemeleri nedeniyle fuar seyahatlerine de bir süreliğine ara verilmişti. Normalleşme süreci ile birlikte, gerekli tedbirlerle beraber bazı ülkeler fuar katılımını desteklemek amaçlı vize uygulamalarını hayata geçirdi. Bu ülkelerin başında da Almanya geliyor. Bu tür vize uygulamalarının devamının geleceğini düşünüyor musunuz?

Maalesef tedbirlerin devam edeceği ve özellikle vize temini konusunun kritik bir konu olarak karşımıza çıkacağı bir gerçek. Zira bulaş sayıları tekrar yükselişe geçtiği için tekrar sert tedbirler alınmaktadır. Bu sadece Almanya özelinde böyle değildir. Birçok başka Avrupa ülkesinde de durum aynıdır.

''Pandemi Sebebiyle Fuarlarda Daha Az Sayıda Ziyaretçi Olacaktır

Pandemi döneminde ve sonrasında fuarcılık adına hangi yenilikler olacak, kısaca bahsedebilir misiniz?

Olacaklar arasında ziyaretçi sayılarının ve hareketlerinin daha kontrollü olacağından emin olabiliriz. Fuarlar eskisine oranla daha küçük olacaktır. Daha az sayıda ziyaretçileri olacaktır. Ancak bu olumlu sonuçlar da doğurabilir, çünkü fuarları gerçekten ilgili kişiler ziyaret edecektir ve bir doğal filtreleme de oluşacaktır. Tabii ki seyahat engelleri önemli bir sorun olarak önümüzde duracaktır. Olması gerekenler arasında da bence fuar katılım koşulları esnetilebilecektir, katılım ve iptal müeyyideleri ve fiyatlandırma politikalara gözden geçirilecektir.

2021 yılına dair hedefleriniz nelerdir? Fuar sektörüne dair yeni yatırım planlarınız var mı?

2021 senesinde hedefimiz öncelikle sağlığımızı koruyarak mevcudu da korumak olacaktır. Büyüme odaklı olmak yerine mevcudu yeni yapısıyla doğru ve yeterli anlatabilmek, korumak ve “daha fazla yerine daha kaliteli” düsturu ile çalışmayı düşünüyoruz. Belki de içinde bulunduğumuz dönemden çıkarabileceğimiz en önemli dersler bunlardır.

Messe Münih olarak yakın zamanda hangi fuarlar katılımcılarını bekliyor?

Önümüzdeki dönemde fiziki olarak düzenlenecek görünen fuarlar arasında Inhorgenta ve f.r.e e fuarlarımıza var. Bau ve İspo gibi fuarlarımız fiziki fuar olarak yapıl(a)mayacaklar. Muhtemelen 2021 senesine dair 2. veya 3. çeyrekte fiziki fuarlar ile tekrar buluşabileceğiz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.