Sektörel Fuarlara Katılmanın 5 Avantajı

Yurt içinde bu sırayı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip ederken, yurt dışında da Rusya, Çin, Almanya, Fransa, A.B.D ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde çeşitli alanlardaki fuarlara binlerce kurumsal firma, iş adamı-kadını ve CEOlar katılım sağlıyor.

Yurt içinde ve yurt dışında her yıl farklı sektörlerde fuarlar düzenleniyor. Yurt içinde bu sırayı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip ederken, yurt dışında da Rusya, Çin, Almanya, Fransa, A.B.D ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde çeşitli alanlardaki fuarlara binlerce kurumsal firma, iş adamı-kadını ve CEOlar katılım sağlıyor. Peki bu fuarlarda yer almak firmalara ne kazandırıyor? İşte biz de bu yazımızda sektörel fuarlara katılmanın 5 avantajı üzerinde duracağız. Dilerseniz başlayalım;

Sektörel Fuar Nedir?

Sektörel fuarlar adından da anlaşıldığı gibi sadece tek bir alan kapsamında düzenlenen fuarlara deniyor. Örneğin; organik fuarlarda doğal gıda ve içecek ürünleri teşhir edilirken, yapı-inşaat fuarlarında inşaat malzemeleri ve iş makineleri üzerine yapılan çalışmalar katılımcılara sunuluyor. Her firma kendine fayda sağlayacağını düşündüğü sektörler arasında seçim yaparak, bu fuarlara katılım gerçekleştiriyor.

1- Rakip Analizi Yapabilir ve Fiyatlarınızı Test Edebilirsiniz

Eğer katıldığınız fuarlar, iş sektörünüzle alakalıysa rakiplerinizin de alanda yerini alacağını göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz.  Rakiplerinizi yerinde gözlemleme şansını her zaman elde edebilme imkânı bulamayabilirsiniz. Firmalar iş yürütürken nasıl bir strateji belirliyorlar? Neye dikkat ediyorlar? Nasıl işbirlikleri kuruyorlar? Bu tarz soruların yanıtını alabilmek adına sektörel fuarlar firmaların rakiplerinizi gözlemleyebilmeleri adına bulunmazlar fırsatlardan biri olarak öne çıkıyor.

Firmanızın daha çok kazanıp kar elde etmesini mi istiyorsunuz? O halde fiyat politikalarınızı test etmeye ne dersiniz? Peki sektörel fuarların fiyatlarınızı test edebilmeniz adına fuarlardan daha iyi bir ortam olmadığını söyleyebilir miyiz? Evet dediğinizi duyar gibiyiz. Fuarlardan alacağınız tepkiler neticesinde firmanız için yeni bir fiyat politikası belirleyebilirsiniz. Bu sayede müşteri beklentilerini de görmüş olursunuz. Üstelik fiyatlandırma sistemleri ile yukarıda bahsettiğimiz rakip analizi arasında ince bir çizgi olduğunu da unutmamanız gerektiğini de belirtmeliyiz. Sektörel fuarlarda rakiplerinizin koyduğu fiyat politikalarını yakından izleyerek, müşterinin neye gittiğini anlamış olursunuz. Biraz daha açarsak potansiyel müşterinin ödemeyi kabul ettiği fiyatlar karşılığında hangi hizmetleri aldığını gözlemleme fırsatı kazanabilirsiniz. Böylece siz de belirlediğiniz fiyat dahilinde sattığınız ürün ve hizmetleri genişletmeyi düşünebilirsiniz.

2- Uluslararası İş Birlikleri Kurmanız Mümkün

Hangi fuarı seçerseniz seçin, size ve kurumunuza işbirlikleri açısından mutlaka faydası olacaktır. Fakat alanınızı ilgilendiren yurtdışı kapsamlı sektörel fuarlarda, dünyanın pek çok yerinden büyük firmaların ve iş adamlarının yer alacağını unutmayın! Örneğin; lojistik sektörüyle alakalı bir firmada iş yürütüyorsanız, Çin’de, Almanya’da ya da Fransa’da lojistik ürünlerini içeren fuarlara mutlaka katılacağınızı göz önünde bulunduralım. Oralarda sizin sektörünüzden katılım sağlayan uluslararası firma yetkilileriyle tanışma ihtimalinizin ne kadar yüksek olduğunu öngörebiliriz.

3- Marka Tanıtımınızı Güçlendirme Fırsatı Kazanabilirsiniz

Sektörel demek bir anlamda marka demektir. Biraz daha açarsak siz ya da sizin firmanız kendi sektörünüzde aynı zamanda marka olma görevi görüyorsunuz. Bu markayı daha çok kişiye ulaştırmak ve güçlendirmekte elbette sizin elinizde. Sizin sektörünüzle alakalı fuarlara katılım sağlamanın da, markanızı uluslararası bir boyuta taşımak adına bulunmaz fırsatlardan biri olduğunu vurgulayabiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz rakip analizi ve marka tanıtımı birbirine paralel şekilde ilerleyen olgular arasında yer alıyor. Rakip analizi yaparak kendinizde neleri değiştirmeniz, ürün ve hizmetinizde nerelere eğilmeniz gerektiğini görebileceğiniz gibi markanızın güçlü taraflarını ortaya koyarak fark yaratabileceğinizi de bilmelisiniz. Aynı şekilde marka tanıtımı ile bir üst paragrafta ele aldığımız uluslararası iş birlikleri de ince iple birbirlerine bağlı kavramlardır. Markanız hem Türkiye’den hem de dünyadan firmalar tarafından göründükçe akılda kalıcı olma ihtimaliniz de artış gösterir.

4- Hedef Kitlenize Tek Seferde Ulaşabilirsiniz

Sektörel fuarlarda kendi sektörünüzden firmalar olacağı gibi, yine sizin iş bölümünüzle ilgilenen ya da satın alım yapan müşterilerin de bulunacağını biliyorsunuzdur diye düşünüyoruz. İşte tam da bu noktada fuarların, sizi hedef müşteri kitlenize tek seferde ulaştıracak araç görevi üstlendiğini söyleyebiliriz. Çünkü sizin kadar başka firma ve müşteri adayları da işlerini teslim edebilecekleri ve yüklerini hafifletebilecekleri iş birlikleri kurma peşinde olacaklar.

5- Basın, Medya ve Dijital Mecralarda Öne Çıkabilirsiniz

Sektörel fuarlara katılmanın 5 faydası arasında en göze çarpan şüphesiz basın, medya ve dijitai medya gibi çeşitli platformlarda öne çıkmak yer alıyor. Dünyanın neresinde fuar organizasyonu gerçekleşirse gerçekleşsin yerli ve yabancı basın da orada bitiyor. Gazete, internet gazetesi ve dergi gibi kitle iletişim araçlarında yazılan “X Fuarına Katılım Sağlayan Firmalar ya da İsimler”, başlıklı bir haberde kurumunuzla birlikte temsilen isminizin yazılmasının size kazandırabileceği avantajları düşünebiliyor musunuz? Dünyanın farklı rotalarından insanların o haberleri okuyacağını göz önüne aldığımızda, kendi sektörünüzde tanınmanız ve ün salmanız da kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca bu tür mecraların fuarda yer alacağını göz önüne alarak, gitmeden önce tanıtımınız açısından görsel bir materyal hazırlamanız da dikkatlerin üzerinize çekilmesine imkân tanıyacaktır. Unutmayın ki farklılığınızı ortaya koyduğunuz sürece her anlamda kendinize ön sıralarda yer bulursunuz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.