Antakya'nın Yıldızı:The Museum Hotel Antakya

İş insanı Necmi Asfuroğlu'nun Antakya’da sahip olduğu arazinin üzerine inşa ettiği otel projesi sayesinde dünyanın en değerli sanat hazinelerinden biri ortaya çıkmıştı.2009'daki ilk projede iki bodrum katı yapılması planlanınca yerin yaklaşık 5.5 metre kadar altına inilmesi ile keşfedilen mozaik, dünyada bilinen en büyük tek parça mozaik olma özelliğini taşımaktadır.

İş insanı Necmi Asfuroğlu'nun Antakya’da sahip olduğu arazinin üzerine inşa ettiği otel projesi sayesinde dünyanın en değerli sanat hazinelerinden biri ortaya çıkmıştı. 2009'daki ilk projede iki bodrum katı yapılması planlanınca yerin yaklaşık 5.5 metre kadar altına inilmesi ile keşfedilen mozaik, dünyada bilinen en büyük tek parça mozaik olma özelliğini taşımaktadır. Türk arkeologlar ve restoratör mimarların yer aldığı ekibin yaptığı arkeolojik kazılarda, Helenistik dönemden başlayıp İslami döneme değin birbirini izleyen 13 uygarlığa ait eserlere erişilmiştir.

İçlerinde Eros heykelciği, sikkeler, metal objeler, mimari parçalar ve pişmiş toprak eserlerin yer aldığı 30 bine yakın arkeolojik eser tesadüf sonucu ortaya çıktı.


Bir müze-otel olarak tasarlanan projenin "Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi" adını alan müze kısmı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi ve Helenistik, Bizans, beşinci ve altıncı yüzyıl Roma, İslami dönem ve Osmanlı dönemlerine ait 200'ün üzerinde eser, 600 metrekarelik bu sergi alanında yer almaktadır.

The Museum Hotel Antakya için maaliyetler yaklaşık olarak 120 milyon doları buldu.Projenin ilk halinde oda sayısı 400'dü. Ancak inşaat için yapılan kazılarda tarihi eserler bulununca oda sayısı 200'e indirildi. Tasarlanan otelin temelleri kazı alanına zarar vermemesi için elle açılan 66 kuyuya yerleştirilen kolonlar üzerinde yükseldi.


Yüzde 90'ı çelik konstrüksiyon olarak dizayn edilen projede yaklaşık 20 bin ton yapısal çelik ve 5 bin ton inşaat demiri kullanıldı. Bu miktar, Paris'te bulunan Eyfel Kulesi'nde kullanılan miktardan 4 kat daha fazla. Antakya'da yaygın olan avlulu konut yaşam tarzını yansıtan, toplam 17 bin metrekare alana sahip olan The Museum Hotel Antakya, bu büyüklük ve arkeolojik içeriğe sahip dünyadaki tek müze oteli olma özelliğini taşıdığı belirtildi. Dünyanın ilk kilisesi olarak kabul edilen ve Hristiyan camiası için önemli hac noktalarından biri sayılan St.Pierre Kilisesi'ne komşu olan otel, Dünya Mimarlık Festivali'nden aldığı önemli bir ödülün de sahibidir.

Kaynak:https://www.yenisafak.com/hayat/otel-insaatindan-tarih-fiskirdi-30-bin-eser-bulundu-3449935 

Kaynak:https://www.turizmajansi.com/haber/antakyali-yatirimci-hilton-dan-vazgecti-h29097

Antakya Bölgesi'ne Genel Bir Bakış Açısı:

Hatay ülkemizin güneyinde yer alır. Batıdan Akdeniz (İskenderun Körfezi) , güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana ili, kuzeyden Osmaniye ili ve kuzeydoğudan Gaziantep ili sınırlarıyla çevrilidir. Yüzölçümü 5.559 km2 olup, il topraklarının % 46,1’ini dağlar, %33,5’ini ovalar ve %20,4’ünü platolar oluşturur. Türkiye Cumhuriyeti’nin sınır illerinden biri olan Hatay ilinin merkez ilçesi Antakya, 36° 10′ kuzey enlemi ve 36° 06′ doğu boylamı ile yurdumuzun en güneyinde yer almaktadır.

Kuzeyden güneybatıya uzanan Nur Dağları (Amanos) ve Kel Dağ ile Suriye platoları arasında kalan ilin verimli topraklarına sahip olan Amik Ovası, batıda şerit halinde uzanan bir kıyı ovasını oluşturur. İlin başlıca akarsuları Asi, Karasu ve Afrin nehirleridir. Sulama amaçlı iki adet baraj (Tahtaköprü ve Yarseli) bulunmaktadır.

Hatay, 2013 yılında Büyükşehir olmuştur. Hatay’da Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra 15 ilçe belediyesi ve bu belediyelere bağlı 589 mahalle bulunmaktadır.

Kaynak:http://hataygastronomi.com/sehrin-tarihi-ve-cografyasi

Hatay'ın Gezilecek Bölgeleri arasında;Titus Tüneli ve Beşikli Mağara,Hıdırbey Musa Ağacı,Habibi Neccar Camisi, Saint Pierre Kilisesi, Hatay Arkeloji Müzesi,Antakya Kalesi ve Surları,Vakıflı Köyü, Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesi,Arsuz ve Payas Kalesi gösterilebilir.


Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.