Canton (Çin İthalat ve İhracat) Fuarı ve Guangzhou

Canton, diğer adıyla Çin İthalat ve İhracat Fuarı 1957'den günümüze devam eden Çin'in en büyük ticaret fuarıdır. Yılda 2 kez bahar ve sonbahar döneminde 3 faz halinde yapılan fuar, 1.180.000 m2 alanda yani yaklaşık 160 futbol sahası büyüklüğünde, 25 bin katılımcı ve 210 ülkeden yaklaşık 200.000 ziyaretçi ile gerçekleştirilmektedir.

Canton, diğer adıyla Çin İthalat ve İhracat Fuarı 1957'den günümüze devam eden Çin'in en büyük ticaret fuarıdır. Yılda 2 kez bahar ve sonbahar döneminde 3 faz halinde yapılan fuar, 1.180.000 m2 alanda yani yaklaşık 160 futbol sahası büyüklüğünde, 25 bin katılımcı ve 210 ülkeden yaklaşık 200.000 ziyaretçi ile gerçekleştirilmektedir. Fuar ile ilgili genel bilgiler aşağıdaki gibidir,


Detaylı bilgi için http://cantonfair.org.cn/html/cantonfair/en/common/2012-09/8469.shtml adresini ziyaret edebilirsiniz

Neden Canton Fuarı?

Neden Canton fuarı sorusunu 2 bölümde açıklamak daha yerinde olacaktır;

Katılımcılar için: Türkiye'den gerek İstanbul Ticaret Odası'nın milli katılım organizatörlüğünde gerekse münferit olarak Canton Fuarı'na katılan yerli firmalar ürettikleri ürünleri 210 ülkeden gelen 200.000'e yakın alıcıya sunma ve daha önce iletişimde oldukları 7 kıtadan alıcılarla aynı fuarda görüşme imkanı bulabiliyorlar. Çinlilerin fuar ziyaretleri (bazı özel durumlar dışında) mümkün olmadığı için gelen tüm ziyaretçiler birer potansiyel alıcıdır ve katılımcılar ürünlerini tek fuar ile tüm dünya ülkelerine pazarlama imkanı bulabilirler.

Ziyaretçiler için: Daha önce Çin ile ticaret yapanlar alibaba, made-inchina, globalsources vb. adresini mutlaka duymuşlar ve hatta bir çoğu tedarikçisi ile bu platformlar vasıtası ile tanışıp iş yapmaya başlamışlardır. Çin dışına ihracat yapan Çinli firmaların çoğunun Canton fuarında standları vardır ve ziyaret esnasında halihazırda çalıştıkları ya da potansiyel tedarikçileri ile yüz yüze görüşme imkanı bulup iletişimlerini kuvvetlendirerek tedarikçileri hakkında daha sağlam bilgi edinme imkanları olacaktır. Numune temin etme işini çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirerek, fuar esnasında ya da sonrasında üretim yerlerini (bulundukları şehirlere göre) ziyaret ederek yerinde bilgi alma imkanları olacaktır. Daha önce Çin'e hiç gitmemiş ancak Çin ile ticaret yapmak isteyen kişiler de Canton fuarını ziyaret ederek fikir edinebilirler.

Fuara Giriş:

Fuarda katılımcı olan Türk firmaları İstanbul Ticaret Odası aracılığı ile fuara katılıyorsa katılımcı giriş kartları ile ilgili bilgiyi ticaret odası kendilerine iletecektir. Münferit katılımlarda ise organizatör yönlendirmesi ise kart başvurularını gerçekleştirebilirler.

Canton Fuarını ziyaret etmek isteyen kişilerin ise fuar öncesi http://invitation.cantonfair.org.cn/BuyerUser/RegisterUser adresinden şirket kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekir. Başarılı kayıt işleminin ardından sisteme giriş yaparak, kişisel bilgiler, pasaport ve vesikalık fotoğraf görüntüsü yüklemek sureti ile ön başvuru gerçekleştirilebilir. Ön başvurunun değerlendirme süreci bir kaç gün (bazen yoğunluğa göre 1 hafta 1- gün) sürebilir. Onay sonrasında ziyaretçiye mail yolu ile bir davetiye gönderilir ve bu davetiye ile Guangzhou'daki kayıt ofislerinden(*) giriş kartı ücretsiz olarak alınabilir. Eğer herhangi bir ön başvuru yapılmaz ise kayıt ofislerine başvuru yapılarak pasaportun aslı ve 1 adet vesikalık fotoğraf ile 100 RMB (yaklaşık 14 USD) karşılığında giriş kartı almak mümkündür. Her iki durumda da başvurunun şahsen yapılması gerekir, vesikalık fotoğraf yoksa kayıt ofislerinde ücret karşılığı fotoğraf çektirmek mümkündür.

(*) Canton Fuarı giriş kartı başvurusu için ofisler fuar alanı girişinde olduğu gibi şehir merkezindeki 27 otelde de bulunmaktadır. Otellerin isimleri ve kayıt saatleri için https://www.cantonfair.org.cn/html/cantonfair/en/buyer/2012-09/75.shtml adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Eğer fuara Fuar Sepeti vasıtası ile katılıyorsanız tüm kayıt işlemleri ilk katılan misafirlerimiz için tarafımızdan ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

Önemli: Eğer daha önce Canton fuarına katılım gerçekleştirildiyse ve mevcut bir giriş kartı varsa, uzun seneler boyunca aynı kart kullanılabilir. Mevcut kartın bir sonraki fuara getirilmemesi durumunda yeni kart başvurusu ancak 200 RMB (yaklaşık 28 USD) karşılığı mümkün olacaktır.

Fuara Ulaşım

Otel servisleri ile: Canton fuarı süresince, Guangzhou ve yakın bölgelerdeki çoğu otelin fuar alanına ücretsiz gidiş ve dönüş servisleri mevcuttur. Servis sıklığı otellerin oda-yatak kapasitesi ile orantılı olup genelde konaklayan kişiler için yeterli kapasitededir. Fuar alanı, şehir merkezi olarak geçen otelimizin de bulunduğu Taojin bölgesinden 12km, yeni şehir merkezi-finans bölgesi olan Tianhe-Zhujiang New Town bölgesinden ise 7-8km mesafededir. Otel fiyatları fuar döneminde normal döneme kıyasla 4-5 kat pahalı olabilmekte, bu nedenle erken rezervasyon kampanyalarımızdan faydalanmanızı tavsiye ederiz.   

Genel Olarak Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

- Fuar alanına ulaşım kısmında da bahsedildiği gibi Guangzhou'da ve hatta Çin'in genelinde İngilizce konuşan taksici görmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle gidilecek otelin, fuar alanının, havaalanın ya da bir restoranın mutlaka Çince adresinin bulunması gerekir. Aksi takdirde şoför ile iletişim mümkün olmayacağı gibi gidilmek istenenden çok farklı bir yere de götürülebilir, fuara, randevunuza vb gitmek istediğiniz yere geç kalabilirsiniz.

- Taksilerde bir şey unutma ihtimalinize karşı binerken aracın plakasını not edebilirsiniz ya da yolculuğunuz boyunca taksimetre açık ise yolculuk bittiğinde şoförden fatura istemeniz yeterli olacaktır. Fatura üzerinde araç plakası, biniş ve iniş saatiniz, gidilen mesafe vb bilgiler yer almakta. Bunun için şoföre "Fāpiào" demeniz yeterli olacaktır. Fatura, taksimetre cihazından otomatik olarak çıkacaktır.

- Guangzhou her ne kadar genel itibari ile güvenli bir şehir olsa da yine de yoğun dönemlerde ve yerlerde yankesicilik olayları olabilmekte, bu nedenle otelden dışarı çıkarken eğer gerekli değil ise pasaportun otel kasasına muhafaza edilmesi ve yeterli miktarda nakit ile dışarı çıkılması tavsiye edilir.

- Alışveriş esnasında verilen paraların sahteleri ile değiştirilmesi olayı mümkün olabilir, bu nedenle 100 RMB'lik banknotları taksi şoförüne ya da alışveriş yaptığınız yerdeki kişiye verdiğinizde, para sahtesi ile değiştirilerek size paranızın sahte olduğu ve değiştirmeniz gerektiği söylenebilir. Bu nedenle alışveriş sırasında dikkat edilmesi gerekli. Bu olay genellikle sokakta ya da küçük pasajlarda ürün satan yerlerde veya taksilerde meydana gelebilir. Büyük AVM'lerde ya da restoranlarda genellikle sıkıntı olmaz.

- Guangzhou havası genelde nemli ve yağmurlu olduğundan kıyafet seçimi bu yönde olmalıdır. El çantasında şemsiye bulundurulması ve fuar alanının büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, fuar ziyareti esnasında kesinlikle rahat ayakkabılar giyilmesi, katalog-numune vb toplama ihtimali var ise çanta (genelde çekçekli küçük valizler) ile gidilmesi tavsiye edilir. Kartvizitin de fazla miktarda bulundurulması ziyaretinizde gerekli olabilecek diğer bir unsurdur.

- Yine fuarın büyüklüğünden ötürü, ziyaret edilecek hollerin ve firmaların önceden planlanması fuar ziyaretinin efektif bir şekilde gerçekleştirilmesine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Plansız-programsız fuarın gezilmesi durumunda fuar süresi yeterli olmayabilir ve hedeflenilen görüşmelerin gerçekleştirilmesi mümkün olmayabilir.

Yeme-İçme

Guangzhou, Türk ve diğer Müslüman ülke vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı ve bu ülke vatandaşları tarafından sık sık ziyaret edildiğinden şehirde çok sayıda Türk ve Müslüman restoranı bulunmaktadır. Baiyun Hotel'in bulunduğu Taojin bölgesinde yürüme mesafesinde çok sayıda Türk restoranı ve cafesi bulunmaktadır. Bununla birlikte yine yürüme mesafesinde cafe-barlara, uluslararası fast-food zincirlerinden, dünya mutfağından restoranlara da ulaşmak mümkündür. Tianhe bölgesinde ise Xingsheng Cd üzerinde restoran, cafe ve barlara ulaşmak mümkündür.

Yukarıda yazılanlar dışında Canton Fuarı, Guangzhou ya da Çin'in geneli hakkında herhangi bir soru, sorun ya da talepleriniz için fuar@fuarsepeti.com adresinden bizlere ulaşmanızı rica ederiz.


Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.