
- 2 June 2020
- 689
- PAYLAŞ:
Covid-19 ve Fuarcılık Sektörü
Dünyada ortalama her yıl 260 milyon insan fuar ziyareti yapmakta 6.5 milyon firma fuarlara katılmakta. 30 bin fuarın 5 binden fazlası büyüklü küçüklü Çin’de yapılıyor bütün bunlar dikkate alındığında global fuarcılık sektörü yüz yüze görüşme imkanı, ürünleri görme ve ürünlere temas etme, iş bağlantıları elde etme açısından işlevsel bir platform olması bakımından maddi ve manevi açıdan önemini korumakta.
Dünyayı saran Covid-19 Pandemisinin dünyadaki birçok sektör gibi fuarcılık sektörünü de etkisi altına almıştır. Çok sayıda fuar iptal ya da erteleme kararı aldı.
Ancak Covid-19 devam ederken Çin, bu süreçte fuarlarını icraa ettirmeye karar verdi." Salgın sonrası ilk fuar olan Haining İhracat Ürünleri Fuarı, 3 Nisan 2020 tarihinde Haining Fuar ve Sergi Merkezi’nde kapılarını açtı.Katılımcıları ve ziyaretçileri ateş ölçer ile içeri aldı, maske takmayı zorunlu hale getirdi ve her stantta dezenfektan standı bulundurmanın zorunlu olduğunu belirtti. Çinli yetkililer fuarın açılışının; “Salgının ekonomik etkilerini azaltmak, dış ticaret şirketlerinin zorlukların üstesinden gelebilmesini sağlamak, normal üretim ve yaşam düzenini geniş ölçüde yeniden sağlamak ve vatandaşların heveslerini canlandırarak yaşam kalitelerini geliştirmek açısından önemli olduğuna dair açıklamalar da bulundu."
"Dünyada ortalama her yıl 260 milyon insan fuar ziyareti yapmakta 6.5 milyon firma fuarlara katılmakta. 30 bin fuarın 5 binden fazlası büyüklü küçüklü Çin’de yapılıyor "bütün bunlar dikkate alındığında global fuarcılık sektörü yüz yüze görüşme imkanı, ürünleri görme ve ürünlere temas etme, iş bağlantıları elde etme açısından işlevsel bir platform olması bakımından maddi ve manevi açıdan önemini korumakta.
Peki tüm bu şartlar altında fuarlar nasıl olacak? Güvenlik önlemleri alınacak mı? Herhangi bir tehlike arz edecek mi? Gibi birtakım sorular da akla gelecektir bu süreçte ki seyahat kısıtlamalarından doğan bir takım engeller de mevcut. Normalleşme adımlarına geçmeyle beraber sınırların katılılığı da yavaş yavaş kalktıktan sonra bu sorular gündeme gelmiş olacaktır.
"Avukat Çiğdem Şelli Dilek’in , "Fuar alanı işletmecileri ile fuar firmaları arasında yapılan sözleşmelerde, işletmeciden "Fuar alanına girişe termal kamera konulması, alanın havalandırmasının çok iyi yapılması, hijyen ve temizliğin dezenfektanlarla belli saat periyotlarında düzenli yapılması, fuar alanında uygun yerlere insanların rahatça bulunabileceği şekilde dezenfektan konulması gibi Koronavirüs ve tecrübe ile düşünülmesi gerektiği gibi tüm salgın hastalıklara karşı toplumu koruyacak önlemlerin alınması" gibi şartlar sözleşmelere konulmalıdır" ifadesinde de birtakım önlemlerin altı çizilmiş durumda.
Pandemi ile bir takım şeylerin yokluğu ya da eksikliği farklı alternatiflerin geliştirilmesine, bakış açılarının değiştirilmesine ve en önemlisi de aslında neye ihtiyaç duyulduğunu göstermiş oldu.
Diğer sektörler gibi Fuarcılık sektörü de bu gelişmeleri dikkate alarak yeni alternatifler, yeni tarihler ve yeni düzenler ile kendini kanıtlayacaktır.
Kaynak:Fuarzamanı, Dunya.com
Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.