Fuar Öncesi Önemli Notlar

Fuar öncesinde dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında bilgi sahibi olmanız ayırdığınız bütçeyi en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlar.

Marka, kurum ya da firmalar her sene belli sayıda organizasyona katılmaktadır. Bu organizasyonların amacı ürün ya da hizmetlerini tanıtmak, dolayısıyla yeni müşteri kitlesi edinmektir. Bu nedenle düzenlenen bu etkinlikler için önemli bütçeler ayrılmaktadır. Bu etkinliklerin en başında da fuarlar yer alır. Fuara katılacaksanız ve yeterli bilgi, birikim, donanım ve tecrübeye sahip değilseniz fuar için ayırdığınız bütçenin boşa gitme ihtimali vardır. Bu nedenle fuar öncesinde nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yazımız bu konuda size rehber niteliğinde olacaktır.

Fuar Öncesinde Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Fuar katılımcısı olarak başarılı bir fuar süreci geçirmek için organizasyon boyunca oldukça elzem birçok konuya dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda bunları eksiksiz bir şekilde de yerine getirmelisiniz ki amacınıza ulaşabilesiniz.

Fuar hazırlık süreçleri zamanı geldiğinde değil çok daha öncesinden başlatılmalıdır. Çünkü fuara hazırlık süreci özen ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Önemli konulardan bir diğeri ise fuar standıdır. Hedef kitlenize vermek istediğiniz mesaja uygun bir standa sahip olmalısınız. 

  • Stant hazırlığına başladığınız zaman her birimi bir departman gibi düşünmelisiniz. Bu sayede işler karmaşık bir hal almaz ve sorumlular tarafından her iş kalemi takip altında tutulur.
  • Tanıtımını yapacağınız ürün ya da hizmetler stant içinde dikkat çekici bir biçimde sergilenmelidir. Hatta gerekirse ürün ya da hizmete özel sergi standı tasarlanmalıdır.
  • Ziyaretçiler iyi karşılanmadığı ve ağırlanmadığı ortamda bulunmak istemezler. Bu nedenle ziyaretçiler sıcak bir şekilde karşılanmalı ve sordukları sorular nazik bir şekilde cevaplanmalıdır.
  • Fuar esnasında olumsuzluklarla karşılaşmanız gayet normaldir. Ancak hızlı bir şekilde aksiyon aldığınız takdirde hiçbir sorun teşkil etmeyecektir. Bu nedenle olumsuzluklara hazır olmalısınız.
  • Fuarlar aynı zamanda bir PR faaliyetidir. Bu nedenle basın mensuplarına da yakın ilgi gösterilmelisiniz. Çok büyük metrekareli fuar stantlarında bir basın masası oluşturulabilmektedir. Bu nedenle fuar organizasyonunun basın masası ile sürekli dirsek teması halinde bulunmalısınız.
  • Fuarı düzenleyen firma nasıl ki fuar için yazılı ve görsel olarak tüm mecralarda tanıtım faaliyetleri yapıyorsa siz de mikro anlamda başta müşterilerinize sonra da tüm hedef kitlenize bu duyuruları yapmalısınız. Özellikle dijital mecralar bu anlamda en büyük yardımcınız olacaktır.

  • Yapacağınız satış görüşmelerinde önemli olacak noktaları belirlemeli ve not almalısınız. Bu sayede organizasyon süresince yoğunluktan dönüş yapamasanız bile bu notlar görüşme sonrasında mutlaka geri dönüş yapmanızı sağlayacaktır.
  • Ticaret aynı zamanda bir rekabettir. Ancak her zaman centilmenlik kazanır. Bu nedenle ne olursa olsun diğer firmalarla gerginlik yaratacak olumsuzluklara asla izin vermemelisiniz.

Ziyaretçinin Odak Noktası Nedir?

Fuar her şekilde bir ticaret noktası olarak düşünülmelidir. Tüccarın amacı ise ürün ve hizmetlerini tanıtarak satış yapmaktır. Bu nedenle gün sonunda istediğinizi elde edemediğinizde orada olmanızın hiç bir anlamı kalmamaktadır.

Fuarlar aynı zamanda bir reklam amacı taşıdığından ziyaretçi dikkat çekici unsurlarla karşı karşıya kaldığı zaman başka yönlere kayabilmektedir. Bu durum belirlediğiniz hedeflerin dışına çıkmanıza neden olmaktadır. Bu nedenle ziyaretçinin odak noktasını dikkate almalı ve buna göre hareket etmelisiniz.

Belirlenen hedefler doğrultusunda bir çalışma yapsanız bile beklentileriniz tam olarak karşılanmayabilir. Bu nedenle fuar katılımlarınızı fizibilite çalışması olarak düşünmeli ve bir sonraki fuarınız için yapabileceklerinizi belirlemelisiniz.

Fuar alanları oldukça büyük alanlardır. Dolayısıyla stantlarda gezmek bir hayli zaman almaktadır. Bu nedenle ziyaretçi planını iyi bir şekilde yapmalı ve fuarı en iyi değerlendirebileceğiniz saatleri belirleyerek aksiyon almalısınız.

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.