Katar ve 2021 Katar Fuarları

2021 yılında Katar'da bir çok sektöre yönelik fuarlar yapılmaya devam edecek. Bu fuarlara kolayca ulaşabilmeniz ve fuarlar hakkında bilgi alabilmeniz için yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

1. Modern Katar çok yeni bir devlet.

Modern Katar 1971 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Öncesinde ise ülke İngilizlerin hakimiyetindeydi.

2. Ülkenin yönetim şekli üniter anayasal monarşi.

Ülke'nin devlet başkanı Emir sıfatıyla anılan Tamim bin Hamad Al Thani.

3. Yüzölçümü açısından Katar çok küçük bir devlet.

Karşılaştırmak gerekirse Katar, Bursa kadar bir yüzölçümüne sahip. Ülke Basra Körfezi'nde bir yarımada ve tek sınırı Suudi Arabistan'la.

Ülkede yerli Arap Katarlı çoğunluğun yanında Hindistanlılar, Pakistanlılar, Bangladeşliler, İranlılar da bulunuyor. Nüfusun bir kısmını oluşturan göçmenlerin çoğu ekonomik sebeplerle Katar'a gelip ülke vatandaşlığını kazanmışlar. Ülkede 7 bin civarında Türk vatandaşı iş sebebiyle yaşıyor. Ülkede bulunan yabancı çalışanların büyük kısmını Katar'ın kalkınması için yapılan binalarda çalışan inşaat işçileri oluşturuyor.

4. Katar nüfusu 2,3 milyon civarında.

İşçiler çalışmak için Katar'a geldiklerinde aracı acenteler işçilerin pasaportlarını alıkoyuyor ve bu insanlar hareket edemez duruma getiriliyor. Ücretleri inşaat tamamlanmadan ödenmeyen işçiler uzun süre sadece yemek, barınma ihtiyaçları karşılanarak adeta birer köle gibi çalıştırılıyorlar. Bu işçiler, genelde Hindistan, Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerden gelen dönemlik işçilerden oluşuyor.

5. İşçiler modern köleler gibi çalışıyor.

Katar spor konusunda çok önemli tesis yatırımları yapıyor. 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkede çok lüks stadyumlar inşa ediliyor. Bu stadyumlarda sporcuların kolayca oynayabilmesi için özel havalandırma ekipmanları yapılacak. Böylece oyuncular sıcaktan etkilenmeden kupada oynayabilecekler.

6. 2022 FIFA Dünya Kupası Katar'da yapılacak.

Katar, dünyanın petrol rezervleri en büyük 14. ülkesi ve üretimde de 11. olarak gözüküyor. Diğer taraftan doğalgaz konusuna baktığımızda; dünyanın en fazla doğalgaz üreten 3. ülkesi olarak listeleniyor. Aynı zamanda rezervleri de aynı şekilde. Böylesine küçük bir ülkenin bu kadar büyük bir üretici olması inanılmaz bir zenginliği de beraberinde getiriyor.

7. Bilinenin aksine ülkenin zenginlik kaynağı petrol değil, doğalgaz.

The Pearl Qatar tam anlamıyla ultra lüks bir proje. Katar Yarımadası açıklarında yapılan yapay ada üzerine inşa edilen bu projede konutlar, oteller, alışveriş merkezleri yer alıyor. Ada adından anlaşılacağı gibi inci şeklinde.

8. Diğer körfez ülkelerinde olduğu gibi Katar'ın da yapay ada projesi var.

Ülkede yaklaşık 700 bin kadın var. Bu eşitsizliğin sebebi de ülkenin sürekli işçi göçmenler alması ve bu göçmenlerin neredeyse tamamının erkek olması.

9. Katar'da kadın nüfusu çok düşük.

Kişi başına yıllık 127 bin Dolar ile Katar, ikinci sırada bulunan Lüksemburg'a 25 bin Dolar civarında fark atıyor.

10. Kişi başına düşen milli gelirde Katar dünyada bir numara.

Ülkenin doğal kaynaklardan ve finansal faaliyetlerden elde ettiği gelirler, sürekli gördüğümüz altyapı yatırımları ve devasa projelerde harcanıyor. Geri kalanlar ise dünyanın dört bir yanında Katar Yatırım Kurumu (QIA) tarafından değerlendiriliyor.

11. Katar yurtiçinde harcayamadığı paralarını tüm dünyada yaptığı yatırımlarla değerlendiriyor.

Digiturk, Finansbank ve ABank gibi şirketler Katar kaynaklı sermayeler tarafından satın alınmış durumda.

12. Katar sermayesi ülkemizde de çok aktif.

El Udeid Hava Üssü'nde 10 bin Amerikan askeri bulunuyor. Bunun yanı sıra İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait unsurlar da bu üste görev yapıyor.

13. Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu'daki en büyük askeri üssü Katar'da.

Doğrudan yabancı sermaye yatırımı verilerine göre, Türkiye'ye en çok yatırım yapan 7. ülke Katar. Bunun yanında Türk müteahhitleri Katar'da ciddi projelerde rol alıyor. Bu ekonomik ilişkiler, politik ve askeri boyutta da kendini hissettiriyor. Türkiye Orta Doğu'daki ilk askeri üssünü Katar'da açacak. Geçtiğimiz gün kabul edilen tezkereye göre 5 bin Türk askeri Katar'a gönderilecek.


Ayrıca 2021 yılında yapılması planlanan sektörel bazı fuarlar aşağıdaki gibidir;

https://www.fuarsepeti.com/fuar/doha-jewellery-and-watches-exhibition

https://www.fuarsepeti.com/fuar/project-qatar-doha

https://www.fuarsepeti.com/fuar/milipol-qatar

https://www.fuarsepeti.com/fuar/the-big-5-construct-qatar

https://www.fuarsepeti.com/fuar/index-qatar

https://www.fuarsepeti.com/fuar/hq-hospitality-qatar

https://www.fuarsepeti.com/fuar/qatar-travel-mart

https://www.fuarsepeti.com/fuar/dimdex



Kaynak:https://onedio.com/haber/gundemin-merkezindeki-katar-hakkinda-bilgi-sahibi-olmak-icin-ogrenmeniz-gereken-14-sey-773421

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.