Sanal Fuarlar Nedir? Yurt İçinde Düzenlenmiş Sanal Fuarlar Hangileridir?

Sanal fuar organizasyonları günümüzde birçok firma için benimsenmiş yöntemler arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 senedir içinde bulunduğumuz COVİD 19 salgınının farklı sektörü derinden sarstığı bir gerçektir. Kendi sistemlerini oturtup alanlarını oluşturan çoğu firma da evden çalışma yöntemine yönelmiş durumda.

Sanal fuar organizasyonları günümüzde birçok firma için benimsenmiş yöntemler arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 senedir içinde bulunduğumuz COVİD 19 salgınının farklı sektörü derinden sarstığı bir gerçektir. Kendi sistemlerini oturtup alanlarını oluşturan çoğu firma da evden çalışma yöntemine yönelmiş durumda. Buna alternatif olarak, iş yerine gelme olayını nöbetleşe hale getiren şirketlerde varlığını koruyor. Fakat yıl içerisinde şirket içerisinde ya da kapsamında düzenlenen organizasyon, seminer, lansman ve etkinlikler çalışanların ve katılımcıların sağlığını düşünebilmek adına iptal edilme riski ile karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla fuarlar da pandemi sürecinden nasibini alan etkinliklerden biri olma özelliği taşıyor. Firmaların evden çalışma sistemine hızlı bir şekilde adapte olmasının yeni alternatif çözümlerin kolayca bulunmasına ve işlerin de sanal ortamlara taşınmasına vesile olduğunu eklemeliyiz. Sanal Fuarlar da tam da bu noktada kendini gösteriyor. 

Sanal Fuar Nedir? 

Sanal fuar nedir? Sorusunu fiziki fuarlarla aynı konsepti taşıyan, fakat içinde bedenen değil dijital platformlar aracılığı ile bulunduğumuz fuar şeklinde tanımlayabiliriz. Web üstünden ya da bir tıkla mobil olarak dünyadaki tüm fuarları gezmemize imkân sağlanıyor. Sanal fuar konsepti içerisinde, görüntülü iletişim kurabilir ve seminerlere rahatlıkla katılabilirsiniz. Ayrıca sanal fuarlar katılımcılarına tanıtım filmleri ve broşürler gibi fuar dendiğinde akla gelebilecek her türlü şeyin dijitalde bulma fırsatı tanıyor. 

Sanal Fuarların Avantajları Nelerdir? 

Sanal fuarların sağladığı en büyük avantaj, şüphesiz masrafların fiziki fuarlara göre daha düşük tutulmasıdır. Üstelik fiziki fuarlarda bedenen yorulma ihtimalinizi de göz önünde bulundurduğunuzda, özellikle pandemi sürecinde sanal fuarların sizin için iyi bir alternatif olacağını söyleyebiliriz. Dijital fuar olduğu için bilgisayar, tablet hatta akıllı telefondan bile gezme fırsatı yakalayabilirsiniz. Windows, Linux, Mac-Os gibi sık kullanılan işletim sistemlerinden ve tüm tarayıcılardan sanal fuarlara erişim sağlamanız mümkündür. Lokasyonun önemi olmadığından, standınızı dilediğiniz yerden yönetebilirsiniz. Böylece hedef kitleniz de istediği mekândan rahatlıkla size ulaşma şansı elde edecektir. Üstelik seyahat ve konaklama benzeri harcamalara gerek kalmadan son derece düşük maliyetler kapsamında online fuar ortamında sahip olacağınız stant sayesinde binlerce kişiye hem ürün hem de hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz. Aynı zamanda sanal fuarlarda, fiziki fuarlardaki kapasite sınırını aşma imkânınız da bulunuyor. Tüm bunların yanında sanal fuarlar, eş zamanlı sohbet edebilme fırsatı da sağlıyor. Sanal fuarlar bünyesinde, kullanıcı takvimleriyle bağlantılı toplantı araçlarından, ajanda tam analizli raporlama araçlarına, konuşma kayıt araçlarından görüntülü sohbet araçlarına kadar her şey kullanıcıların hizmetinde hazır durumdadır. 

Başarılı Bir Sanal Fuar Organizasyonu Nasıl Olmalı? 

Sanal fuar organizasyonu gerçekleştirmeden önce, sektörünüze karar vermeli ve ona göre müşteri portföyünüzü oluşturmalısınız. Hedef kitlenizi iyi bir şekilde belirleyip, doğru mesajın iletimi ve doğabilecek kriz anlarının başarıyla yönetebileceğiniz bir ortam hazırlamanız gerekecektir. Ardından aksiyon alarak strateji geliştirip sanal fuar organizasyonu çalışmalarına başlayabilirsiniz. Çizeceğiniz organizasyon şeması çerçevesinde önce neyin yapılması ya da neyin sonraya bırakılması gerektiği ile birlikte aciliyeti olan kalemleri sıralamanız önem taşıyor. Ardından bütçenizi belirleyerek dijitale harcayacağınız meblağı, fiziki fuara kıyasla daha az tutmaya dikkat etmelisiniz. Bakanlığa projenizi sunup, olumlu dönüş aldıktan sonra da platform kiralama işlemine geçebilirsiniz. Hazırladığınız plana göre katılımcılarınızı ve projenizi anlatıp davet etmeli sonrasında da ziyaretçilerinizi toplamak adına bir reklam stratejisi oluşturmalısınız. 

Yurt İçinde Düzenlenen İlk Sanal Fuar Voltimum Türkiye

Yurt içinde gerçekleştirilen ilk sanal fuarın 2016 yılında düzenlendiğini söyleyebiliriz. Ayrıca fuarın Voltimum Türkiye ismiyle 6-7-8 Ekim 2016 tarihlerinde canlı olarak naklen yayınlandığını da eklememiz gerekiyor. Fuarda endüstriden LED aydınlatma sistemlerine, solar kablo ürünlerinden gerilim şalt ürünlerine kadar pek çok konu 3 boyutlu ve interaktif şekillerde işlenmiştir. Bunun yanında fuarın internet üzerinden seminerle eş zamanlı olarak düzenlendiğini de eklemek istiyoruz. 

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.