Gürcistan'a Kimler Girebilecek?

Gürcistan-Türkiye sınırının karşılıklı olarak açılması için iki ülke arasındaki görüşmeler devam ediyor. Ancak coronavirus nedeniyle 16 Mart’tan bu yana kapalı olan Sarp Sınır Kapısı, mevsimlik işçiler için tekrar açıldı.

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Tornike Rijvadze, vatandaşlarına mevsimlik işler için Türkiye’ye gitmelerine izin verdiklerini “Vatandaşlarımızın mevsimlik işler için Türkiye’ye 3 aylığına gitmeleri ile ilgili prosedür oluşturuldu. Bu kişilerin ilgili makamlara Türk işveren tarafından verilen resmi davetiye sunmaları gerekecek” sözleriyle duyurdu.

Normalleşme sürecine ilişkin alınan yeni kararları Mayıs 2020 tarihinde açıklayan Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, ülkenin yabancı turistlere sınırlarını 1 Temmuz’da açmayı planladığını belirtmişti. Türkiye sınırının karşılıklı açılması ise Gürcistan ve Türkiye taraflarının karşılıklı görüşmelerinin ardından kesinleşeceği ifade edilmişti.

Gürcistan’a iş seyahati için gidecek Türkiye vatandaşlarının doldurması gereken kayıt formu; https://registration.gov.ge/pub/form/7_protocol_for_arrivals_in_georgia/kcjcpx/

GÜRCİSTAN’A HANGİ ÜLKE VATANDAŞLARI NASIL GİREBİLİR?

Gürcistan bu noktada sınırlarını 27 AB üyesi ülkeden 5’ine (Almanya, Fransa, Estonya, Letonya ve Litvanya) açma kararı aldı.

Söz konusu 5 ülkenin vatandaşları Gürcistan’a ziyaretleri sırasında sadece havayolunu kullanabiliyor olacaklar. Örneğin, Letonya vatandaşları Almanya’dan Gürcistan’a rezervasyon yapmadan seyahat edebilecekler.

  • Seyahat edecek kişiler Gürcistan sınırını geçmeden önce, özel bir elektronik form doldurmak ve Gürcistan’a gelmeden önce 14 günlük seyahat geçmişlerini, ayrıca Gürcistan’da kaldıkları yeri, iletişim bilgilerini ve diğerlerini bildirmekle yükümlü olacaklar. İlgili kişiler rızalarıyla ücretsiz olarak PCR testi yapılacaklar.
  • Sınırdaki termal taramada 37 dereceden yüksek ateşi ölçülen ziyaretçiler hastaneye yatırılacaktır.
  • Yukarıda belirttiğimiz 5 ülkenin dışında Gürcistan’ı yeşil ülke olarak tanımlayan AB üyesi ülkelerden İtalya, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, İsveç, Lüksemburg ve Hollanda masraflarını kendi karşılayacakları 14 günlük karantine döneminden sonra ülkeye giriş yapabilecekler.
  • Yukarıdaki 5 ülkenin vatandaşları, Gürcistan’la koşullu açık sınırların bulunduğu bir AB ülkesinden (İtalya, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, İsveç, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya ve Hırvatistan) hava yoluyla gelirlerse veya Gürcistan ile açık sınırlara sahip olmayan ülkelerden veya 14 günlük seyahat geçmişlerinde yukarıda listelenen 5 ülke dışında bir lokasyonu içeriyorsa, 14 günlük karantina süresini kendi masrafları ile tamamlamaları istenecektir.
  • Gürcistan’a henüz sınırlarını açmamış diğer AB üye ülkelerine (Slovenya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Malta, Slovakya, Finlandiya, Macaristan, Norveç, Çekya ve Hırvatistan) gelince, aynı şartlarda karantina süreci Gürcistan yetkilileri tarafından uygulanıyor olacak.
  • Daha da önemlisi, tüm dünya ülkelerinden ilgili sektörel ajanslarla koordine edilerek tamamlanmış özel formlara istinaden yapılacak iş seyahatlerine, rezervasyon olmadan izin verilecektir. Gürcistan’a gelen iş ziyaretçileri COVID-19 için her 72 saatte bir masraflarını kendileri karşılayacak bir PCR testi veya masrafları da dahil olmak üzere 14 günlük zorunlu bir karantinayı tamamlamakla yükümlü olacaktır. Bu madde, Gürcistan ile koşulsuz sınırlarını yeniden açan 5 ülkenin vatandaşları için geçerli olmayacaktır.
  • Gürcistan Hükümeti, ortak AB üye ülkeleriyle aktif iş birliğini sürdürmeye devam edecektir. İlgili önerilere dayanarak, Gürcistan’a giriş kuralları ve çeşitli AB ülkelerine giren Gürcü vatandaşları için kurallar haftada bir kez ortak olarak gözden geçirilecektir.

 

Kaynak:https://www.turizmgunlugu.com/2020/08/04/gurcistana-kimler-giris-yapabilecek/

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.