Havalimanları Test Süreci

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden Havalimanları Baştabibi Dr. Aykut Yener Kavak, havalimanına test yaptırmak isteyen kişilerin uçuşlarından 5-6 saat önce merkeze gelmeleri gerektiğini vurguladı.

Yurtdışına çıkışlarda PCR testi alımları dokuz merkezde yapılıyor. Bunlar, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Antalya Havalimanı, Bodrum Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Kapıkule Sınır Kapısı, Sarp Sınır Kapısı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre yolcular, Covid-19 testini havalimanları, sınır kapıları, özel ve devlet hastanelerinde test yaptırmak için 250 TL ödemek zorunda. Fakat yolcuların bir bölümü, bazı özel hastanelerde farklı ücretlerin talep edildiğini de belirtti.

Havalimanlarında sadece pasaport ve uçak bileti olanların içeri girişlerine izin veriliyor. Yolcu uğurlamak ya da karşılamak için gelenlerin içeri girişleri ise mümkün değil. İçeri girişte geçen zaman uçuşların yoğunluklarına göre değişiyor.

Süreçler hakkında bilgi veren Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden Havalimanları Baştabibi Dr. Aykut Yener Kavak, havalimanına test yaptırmak isteyen kişilerin uçuşlarından 5-6 saat önce merkeze gelmeleri gerektiğini vurguladı.

Numune Alma ve Sonuç Bekleme

Havalimanındaki test merkezine ulaşıldığında öncelikle numaratörlerden numara alınıyor, ardından da 250 TL’lik test ücreti yatırılıyor. Sonrasında alınan barkodlu test tüpleriyle sürüntü verme alanındaki sıraya giriliyor.

7/24 numune alındığını söyleyen Aykut Kavak, "Alınan numuneler belirli bir sayıya ulaşınca, 70-80-90 ne olursa, laboratuvara gidiyor. Kabinleri yoğunluğa göre artırıyoruz. Her vardiyada 4 tane numune alma ekibimiz var. Numune alma 10-15 saniye sürüyor" dedi.

Ne Kadar Sürede Belirleniyor?

Alınan numuneler Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin havalimanında bulunan laboratuvarında inceleniyor.

Sonucun çıkmasının 4 saati bulduğunu belirten Baştabip Kavak, "Çünkü bunun 2 saati zaten laboratuvardaki makinadaki çalışma süresi. Buradaki yaklaşık 1 saat numune verme aşamaları sürüyor. Ondan sonra oradaki sonuçların transferi minimum 3-4 saat bir çalışma var. İdeal olanı da 5-6 saat önce alana gelmiş olabilmek".Bir başka seçeceğin ise uçuştan bir gün önce havalimanına gelip sürüntünün verilmesi, uçuştan önce de yine test merkezinde sonucun alınması olduğunu ifade etti.

Havalimanları Baştabibi Aykut Kavak, havalimanındaki "test sonuç" biriminden, başka hastanelerde yapılmış test sonuçlarının da İngilizce ve yazılı olarak alınabileceğini söyledi.

Kavak, İstanbul Havalimanı’nda günlük ortalama test sayısının uçuşların başladığı ilk günlerde 30-40 civarında olduğunu, 1 Ağustos’tan sonra ise bu sayının 2 binlere ulaştığı bilgisini de paylaştı.

Kişinin testinin pozitif çıkması durumunda öncelikle kişiye ulaşıldığını ve personel eşliğinde hastanın havalimanındaki izole odaya alındığını söyleyen Doktor Kavak, "112 ambulansı ve filyasyon ekibine haber veriyoruz, hasta ve beraberinde gelenleri hastaneye götürüyor" dedi.

PCR Testi ile alakalı detaylı yazımıza https://www.fuarsepeti.com/blog/pcr-testi-nedir-nerede-yapilir buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:https://www.turizmajansi.com/haber/havalimaninda-test-yaptiracaklar-5-6-saat-once-gelmeli-h39710

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.