Rusya,E-Vize Hazırlığında!

Rusya’da, ülkenin tamamına elektronik vizeyle giriş olanağı getirilmesini öngören yasa tasarısı Duma’da ilk oturumda onaylandı.

Rusya turizmde önemli bir adım attı. Ülkenin tamamına elektronik vizeyle giriş olanağı getirilmesini öngören yasa tasarısı Duma’da ilk oturumda onaylandı.

Bugün turistik elektronik vizeler yalnızca ülkenin Uzakdoğu limanları ile Kaliningrad ve St.Petersburg illerine girişler için veriliyor. Bu haktan, Türk vatandaşları dahil 53 ülkenin vatandaşları yararlanabiliyor.Konuya ilişkin yapılan açıklamada, tek seferlik elektronik vizenin 60 gün içinde Rusya’ya seyahat etmek için kullanılabileceği ve ülkede 16 gün kalma hakkı sağlayacağı belirtildi.Vizenin hazırlanma süresinin ise dört iş gününü geçmemesi öngörülüyor.

Elektronik vizenin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olması teklif ediliyor. E-vize başvurusunun Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılacağı, ücretin ise 50 doları geçmeyeceğini açıklanmıştı.

Doğudaki Vladivostok’ta test rejiminde başlatılan elektronik vize uygulaması geçen sene batıda yaygınlaştırılmıştı. Şu ana kadar Kaliningrad’ı 94 bin, St.Petersburg’u 105 bin kişi e-vizeyle ziyaret etti. Uygulama başarılı olurken, turizm sektörüne ivme kazandırdığı için ülke çapında yaygınlaştırılması kararlaştırıldı.

Türk vatandaşlarına Rusya yeniden vize uygulamasını 2015’te uçak krizi sonrası başlatmış, geçen yıl sadece hizmet ve hususi pasaport taşıyanlar için vize şartı kaldırılmıştı.

Turkrus.com’un haberine göre; E-vize uygulamasının başlaması durumunda, Rusya’ya turistik ziyaretler için daha hızlı ve ucuza vize alınması imkanı olacak.E-vize uygulaması Rusya’da son iki yıldır tartışılıyordu. 2017’de Rusya’da, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 18 ülkeye 30 gün geçerli ve Vladivostok kentinde 8 gün kalma hakkı tanıyan elektronik vize sistemi uygulanıyor.Şu aşamada sınırlı bölgeler için uygulanan ve Moskova’yı kapsamayan elektronik vize, Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Dairesi’nin internet sitesinden alınabiliyor.Başvuruların, vize istenen süreden en geç dört gün önce yapılması gerekiyor. Alınan vize ile turistler Rusya’da 8 güne kadar kalabiliyor, vizenin geçerlilik süresi ise oluşturulduğu tarihten 30 gün içinde sona eriyor. Elektronik vize konusunda en önemli konulardan biri de ücretsiz olması. Bu vizeden şimdilik Türkiye, Tunus, Meksika, Fas dahil 18 ülke yararlanabiliyor.

Kaynak:https://www.turizmgunlugu.com/2020/06/26/rusya-e-vize-ilk-adim/

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.