Turizmdeki Çöküş En Çok Hangi AB Ülkesini Etkileyecek?

COVID-19 pandemisi nedeniyle dünya çapında tüm seyahat hareketleri durma noktasına ulaştı. Turizmde yaşanan iptaller, seyahat kısıtlamaları ve uçuşların askıya alınması nedeniyle birçok ülke önemli ekonomik krizin eşiğinde.Deutsche Bank, Gayrisafi Milli Yurtiçi Hasılası’nın önemli kısmını turizm gelirlerinin oluşturduğu Avrupa Birliği ülkelerini açıkladı.

Ekonomisinin turizme en fazla bağımlı olduğu Avrupa Birliği Ülkeleri:

1. YUNANİSTAN

Bu sıralamada, başı Yunanistan çekmekte. 2018 yılında Yunanistan, GSYİH’nın %20.6’sını turizm gelirlerinden sağladı. 2019 yılında 30 milyon turist Yunanistan’ı ziyaret etti. Yunanistan’ın mali krizden çıkışında turizm önemli bir rol oynamıştı. Turist başına ortalama harcama miktarı ise 607 Euro seviyesindeydi.

2. PORTEKİZ 

İkinci sırada ise Portekiz yer alıyor. Portekiz’in GSYİH’nın %19’unu turizm gelirleri oluşturuyor. Özellikle son yıllarda Portekiz, gurmeler, sörf tutkunları ve digital nomad (dijital göçebeler) tarafından oldukça sık tercih edilmeye başlamıştı. Son iki yıllık süreçte Porto ve Lizbon’da gecelik konaklama fiyatları önemli artış kaydetti. Portekiz’i tercih edenlerin ortalama harcama miktarı ise 1261 Euro seviyesindeydi.

3. AVUSTURYA 

Ekonomisinin turizme bağımlılığı yüksek oranda olan üçüncü AB Ülkesi ise Avusturya. Alpler’deki kayak destinasyonlarıyla öne çıkan Avusturya’nın GSYİH’nin %15.5’ini turizm gelirleri oluşturuyor.

“Alplerin İbizası” olarak adlandırılan kayak ve kış turizminin gözde destinasyonu Ischgl, COVID-19 salgını sonrasında daha az turisti ağırlamaya yönelik düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtilmişti.

Avusturya’yı tatil için tercih eden turistler arasında ilk sırada Almanlar yer alıyordu. Avusturya’daki rezervasyonların %37’sini Almanların yaptıkları rezervasyonlar oluşturuyordu.

4. İSPANYA 

İspanya’da ekonomi gelirlerinin %14.6’sını turizm gelirleri oluşturuyordu. Şu an için coronavirus salgınının en çok etkilediği AB Ülkesi İspanya ve İtalya oldu.

Diğer yandan İspanya’yı tatil için tercih edenlerin yaklaşık %25’ini İngiliz tatilciler oluşturuyorlardı. Ülkedeki durumun yanı sıra İngiltere’deki durumun da ağır olmasıyla İspanya’nın turizmde toparlanması uzun bir zaman alacağa benziyor.

5. İTALYA 

2018 yılında İtalya’nın GSYİH’nın %13’ünü turizm gelirleri oluşturdu. 2020 yılında bu oranda çok büyük bir düşüş bekleniyor… 2018 yılında 62 milyon turist İtalya’yı ziyaret etti.

Kaynak: https://www.turizmgunlugu.com/2020/05/07/ekonomisi-turizme-en-cok-bagimli-olan-ulkeler/


Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.