5 Adımda KOBİ’lere Yönelik KOSGEB Destekli Yurt Dışı Fuarlarına Nasıl Katılım Sağlayabilirsiniz?

Fuar Sepeti’nin ulaşım ve konaklama başta olmak üzere maddi açıdan cazip birçok hizmetine rağmen yurt dışında düzenlenen ticari organizasyonlara katılmanın beraberinde getireceği maliyetlerden çekiniyorsanız KOSGEB’den destek alabilirsiniz.

Yoğun katılımın olduğu yerel ve uluslararası fuarlar, firmalar için yeni iş anlaşmaları yapmak ve markalarını geniş kitlelere tanıtmak anlamlarına geliyor. Ancak bu tür organizasyonlar, düzenlendikleri ülke ya da kente bağlı olarak konaklama ve ulaşım gibi ihtiyaçları da beraberinde getiriyor. Fuar Sepeti’nin ulaşım ve konaklama başta olmak üzere maddi açıdan cazip birçok hizmetine rağmen yurt dışında düzenlenen ticari organizasyonlara katılmanın beraberinde getireceği maliyetlerden çekiniyorsanız KOSGEB’den destek alabilirsiniz. İhracatçı birliğine üye şirketler ile Türkiye’de yerleşik durumdaki üretici ve imalatçı organizasyonları bu desteklerden kanunla belirtilen şartlar çerçevesinde yararlanabiliyor.

Yurt dışında düzenlenen fuarlarda katılımcı statüsüyle yer alacak firmalarda desteğe tabi olan personel sayısı stant büyüklüğüne göre belirleniyor. Belirtilen şartları yerine getiren firmalara, fatura tutarının %50’si kadar destek sağlanıyor. Ancak sadece ziyaret amacıyla seyahat gerçekleştirecekseniz KOSGEB yurt dışı iş gezisi desteğine başvurmanız gerekiyor. Peki işinizi büyütmek isteyen bir KOBİ’yseniz KOBİ’lere yönelik KOSGEB destekli yurt dışı fuarlarına nasıl katılım sağlayabilirsiniz? Bu içeriğimizde KOSGEB başvurusu için gereken adımları ve merak edilen soruları derledik. Dilerseniz gelin başlayalım:

1- Katılacağınız Yurt Dışı Fuarını Seçin

Ticaret Bakanlığı web sayfası  «Dış Ticaret» bölümü  «İhracat» başlığı altında yer  alan “Milli Katılım  Organizasyonu Düzenlenecek  Fuarlar Listesi” veya “Prestijli  Fuarlar Listesi“nden katılmak  istediğiniz fuarı belirleyin.

2- Acenteniz ile İletişime Geçen

Fuara işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde bitirmek oldukça önemlidir. Ulaşım, konaklama, tercüme, rehberlik giderleri, fuar giriş ücretleri ve toplantı‐organizasyon giderleri için «A Grubu Seyahat Acentesi İşletme Belgesi» olan bir acente ile anlaşmanız oldukça önemlidir.

İlgili içerik: Yurtdışı Fuarları İçin Fuar Sepetinden Alabileceğiniz 8 Hizmet

3- Toplantılarızı Organize Edin

Fuara için gideceğiniz ülkede önceden bir organizasyon planı hazırlamak hayati bir önem taşır. KOSGEB desteğinden faydalanmak için gezi kapsamında karşı ülkede meslek kuruluşları ile toplantı, sanayi bölgesi, fabrika, teknopark gezileri, finans grupları vb. ile en az bir toplantı organize edebilirsiniz.

4- Katılımcıları Belirleyin

Gidilecek fuarın sektörü ile NACE kodları uyumlu en az 10 katılımcı işletmeyi belirlemeniz gereklidir.

*Katılımcı işletmelerin KOSGEB  veritabanında «Kobi Beyannameleri»nin güncel olması ve «İşletme Geliştirme  Destek Programı» başvuru ve  taahhütlerinin tamamlanmış olması  gerekmektedir.

5- Başvurunuzu Gerçekleştirin

Ticaret Bakanlığı’ının web sayfasında «Yurt Dışı  İş Gezisi Desteği» bölümünde yer  alan «Yurt Dışı İş Gezisi Programı  Düzenleyici Kuruluş Başvuru Formu  ve Taahhütnamesi»nieksiksiz  doldurarak her sayfasını kaşeleyip,  imzalayabilir ve gezi başlama  tarihinden 21 gün önce  ydg@tobb.org.tr adresine  gönderebilirsiniz.

Şimdi gelin hep birlikte KOSGEB destekli yurt dışı fuarları katılımları hakkında merak edilen soru başlıklarına beraber bakalım.

KOSGEB Hangi Fuar Katılım Giderlerini Desteklemektedir?

  • Konaklama giderleri
  • Ulaşım giderleri (havayolu/ karayolu/ demiryolu/ denizyolu ulaşım bilet ücretleri)
  • Tercüme, rehberlik giderleri, fuar giriş ücretleri ve toplantı‐organizasyon  giderleri

KOSGEB’in KOBİ’ler İçin Belirlediği Destek Miktarı Nedir?

Her bir yurtdışı gezisi için işletme başına sağlanacak azami destek;

  • Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avusturalya kıtası ile Asya Pasifik ülkeleri için 10.000,‐TL
  • Çin Halk Cumhuriyeti dâhil diğer ülkeler için 5.000,‐TL’dir.

Program süresince sağlanacak desteklerin oranı %60 olarak uygulanır.

Örneğin Almanya Fuar Gezisi azami destek oranı 5.000 TL’dir.

KOSGEB Fuar Desteği İçin Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

  1. Fuar ve toplantıları kapsayan bir fuar akışı oluşturulmalıdır
  2. Bir aktivite iki günden fazla olmamalıdır
  3. Programda serbest zaman olmamalıdır
  4. Mesai saatleri içerisinde program dolu olmalıdır ve saat bazında detaylandırılmalıdır
  5. Geziye katılacak kişiler işletme sahibi, ortağı veya çalışanı olmalıdır
  6. Sektör uyumunu sağlarken işletmelerin NACE kodlarına dikkat edilmelidir
  7. Katılımcı işletmelerin KOSGEB Kobi Beyannamelerinin güncel olduğu ve yurt dışı iş gezisi taahhütlerinin onaylandığı teyit edilmelidir

Başvuruda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • «Yurt Dışı İş Gezisi Programı Düzenleyici Kuruluş Başvuru Formu ve Taahhütnamesi»  yer almalı ve form üzerinde yer alan kaşe oda-borsaya, imza oda‐borsa yetkilisine ait  olmalıdır.
  • Toplantılar organize edilirken gerçekleştirilecek resmi davet/kabul yazışmalarda tarih, saat, yer ve gündem açıkça yazılmalıdır.
  • «Düzenleyici Kuruluş Başvuru Formu ve Taahhütnamesi» fiziki olarak TOBB’a gönderilmelidir.
  • Geziniz “KOSGEB Yurt Dışı İş Gezisi Duyuruları” alanında ilan edilmesi ile başvuru formunda yer alan işletmelerin başvuruları alınmış olur, ayrıca bir başvuru yapılmayacaktır.

Destek Ödemesi Hakkında Genel Kurallar

  • Destek ödemesi alınması için tüm işletmeler tüm etkinliklere katılmalıdır.
  • Planlanan geziye 10 işletmeden az katılım olması halinde destekten hiçbir işletme faydalanamayacaktır.
  • TOBB veya KOSGEB gerekli görülmesi halinde oda‐borsa’dan ek bilgi ve belge isteyebilir.

Sonuç Raporu Hakkında

Yurt dışı iş gezisi bitimini müteakip oda‐borsa tarafından  «Yurt Dışı İş Gezisi Programı Düzenleyici Kuruluş Sonuç  Raporu» hazırlanmalıdır.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Resmi Web Sitesi

Bu içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki platformlarda kolayca yayınlayabilirsiniz.